Corona updates: maatregelen en nieuws

12 apr 2021

Maatregelen en nieuws over corona en de aankomende vaccinaties: bezoekregels, vaccinaties, wanneer in quarantaine enz.

Versoepelingen
Het aantal besmettingen is zo goed als nul de laatste 5-6 weken! Daarom gelden sinds 4 april gelukkig weer een aantal versoepelingen.

Vanaf 4 april geldt dat er 2 bezoekers per dag per bewoner op bezoek mogen komen. Daarnaast mogen maximaal 2 kinderen onder de 13 jaar uit hetzelfde huishouden mee. Bezoek is alleen toegestaan op het appartement van de bewoner, niet in de huiskamers.

Welzijn en veiligheid
Wij zijn ons ervan bewust dat nog niet alle bewoners, die dit wilden, al 2x gevaccineerd zijn. Zij zijn dus nog enige tijd niet volledig beschermd. Omdat er regelmatig nieuwe bewoners binnenkomen, zal dit de komende periode aan de hand blijven.

Hierin stonden wij als organisatie voor een afweging tussen welzijn en veiligheid. Er is daarom gekozen om bezoek nog niet in de huiskamers toe te laten. 

Nog niet knuffelen
Op dit moment kiezen we er ook nog niet voor om toe te staan dat bezoekers het mondkapje af doen op het appartement. Ook knuffelen op het appartement mag nog niet. Het kabinet zegt hierover dat iedere organisatie voor zichzelf de afweging maakt of ze dit wel of niet toe willen staan.

Er was begin april weer een geval van besmetting op een van onze locaties. We willen het virus echt buiten de deur houden – daarom vinden we het risico nu nog te groot.

Bezoekregeling per locatie
Voor al onze huizen is momenteel de bovenstaande bezoekregeling van kracht.
Mocht dit wijzigen, dan leest u dat hier.

 

Na de vaccinatie: wat dan? Bekijk hier de vragen en antwoorden

Vaccinaties: wanneer?
Intussen hebben de meeste bewoners van onze verpleeghuizen hun vaccinaties gekregen.
Voor mensen die later bij ons kwamen wonen, of alsnog een vaccinatie wilden, worden aparte vaccinatierondes georganiseerd en april en mei.

Vaccinatie is niet verplicht...
...maar het is wel dé manier om terug te kunnen keren naar een normaler leven in onze verpleeghuizen (en later in het jaar, in de hele samenleving). Immers, hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans op besmetting. Ook als een bewoner al corona heeft gehad, wordt vaccinatie sterk geadviseerd. Herbesmetting is altijd mogelijk. Goede, persoonsgerichte zorg kunnen bieden zonder die voortdurende zorgen om nieuwe besmettingen: wij kijken er enorm naar uit!


Hartenkreet: bescherm bewoners, medewerkers en uzelf!

  • Draag overal een mondkapje, ook op het appartement van uw naaste
  • Houd 1,5 meter afstand 
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst
  • Bij (milde) klachten: kom alstublieft niet op bezoek totdat u een negatieve testuitslag heeft!


Overzicht van de tijdlijn voor 1e fase van vaccinatie 2021:klik hier
In deze illustratie van de overheid ziet u de volgorde van vaccineren voor beroepsgroepen en bevolkingsgroepen.
 

Filmpje: zo werkt het vaccin
In deze korte video geeft hoogleraar vaccinologie Cécile van Els van het RIVM uitleg over de werking van het coronavaccin: